Kan teori och praktik vara samma sak?När man jobbar i denna bransch så får mer än ofta höra att ”det kommer aldrig att fungera i praktiken”. Detta är ju ganska fascinerande tycker jag, att man tycker att de som sitter och ritar och konstruerar är så långt ifrån verkligheten och att det som fungerar i teorin inte kommer fungera i praktiken… Är inte det jättekonstigt att det är på det viset?


Jag tycker det är spännande och intressant att jämföra med andra branscher för att se vilka skillnader det finns och främst för att se vilken jargong som återspeglar vardagen på olika ställen.

Om man då till exempel tar båtbyggande (finns säkert ett finare ord för det) så är det ju av rätt väsentlig art att det man designar och konstruerar bakom kontorsbordet också kommer att fungera när båten hamnar i vattnet.

Annars hamnar man i en trist Vasa-situation som man egentligen har endast har nytta av flera 100 år efteråt, när folk kan roa sig åt andras misslyckanden.

Tur att tunneln genom Hallandsåsen till slut blev klar annars känns det som ett museum i Laholmsbukten hade varit på sin plats…


Men i vår bransch så är detta fortfarande helt vedertaget att ”de som ritar” inte begriper vad som går att göra. Här har vi ju ett rätt stort problem, speciellt om man vill få ned projekteringskostnader och ”Ätor” på samma gång. Antingen så behöver de som utbildar sig till konstruktörer eller arkitekter varit med ”i verkligheten” innan man studerar vidare, eller så behöver vi få en förståelse för vad som är kostnadsdrivande i en byggprocess för att på så vis projektera bättre.

Det sista vi vill är att bygga tråkiga byggnader bara för att det är enda sättet hålla kostnaderna nere i byggprocessen. Det kan ju inte vara omöjligt… ?


Skillnaden på teori och praktik är ju på sin plats om man håller på med exempelvis idrott där man har en plan kring hur en match skall gå men sen går den inte alls så. Då diffar ju teorin och praktiken.

Men i ett byggprojekt kan det ju inte behöva uppstå, eller?


Min filosofi är att teori och praktik är samma sak, man behöver bara vara tillräckligt noggrann.

Hej hopp// Martin